aston martin rapide e

Aston Martin вдигнаха покривалото от готовия си за производство електрически луксозен, спортен седан Rapide E на автомобилното изложение в Шанхай.

След разгледани множество най-различни концепции, този Rapide E от снимките е окончателната версия, която ще бъде доставяна на клиентите във втората половина на 2019 година. Моделът е ключов за компанията по два параграфа. Той е първият електромобил на Aston Martin и същевременно първият излязал от новия завод на компанията в Сейнт Атън, Уелс.

rapide e

Ограничен в серия от само 155 бройки, налични за поръчка на неразкрита за момента цена, Rapide E разполага с предница, преработена от стандартния Rapide, за да подобри охлаждането и аеродинамиката. Разбира се, това е и с цел стиковане с новата визия на последните модели DBS и Superleggera.

По-малко видими, но също толкова значими са промените в пода на колата, насочващи въздушния поток от предния сплитер към нов, по-голям заден дифузьор, станал възможен благодарение на премахването на изпускателната система. Тези и още доста други промени допринасят за 8-те процента подобрение на аеродинамиката в сравнение със стария бензинов Rapide.

Интериорът също е получил солидна доза промени, с което деветгодишният дизайн на Rapide влиза в крак с останалата част от гамата. Най-очевидният ъпгрейд е 10-инчовият цифров дисплей „кацнал“ в средата на централната конзола, показващ ключова информация като ниво на заряд на батерията, нивата на мощност на електрмотора, използваната в момента енергия и регенерирането ѝ при спиране. От Aston Martin казват също, че са използвали в огромни дози въглеродни влакна при строежа на кабината, за да се намали теглото.

Самата електрическа система за задвижване на Rapide E е позиционирана на мястотона полученото място след премахване на оригиналния 6-литров V12 двигател. Тя се състои от от 800V батерия, затворена във въглеродни влакна и кевлар, която захранва два мотора, монтирани под задната седалка. В резултат получавате мощност от малко над 602 к.с.

Aston твърдят, че за ускорението до 100 км/ч на електрическия седан са нужни само 4 секунид, от 80 км/ч до 110 км/ч – 1.5 секунди, а максималната скорост е 250 км/ч. Макар че тези числа не са по-добри от най-бързите модели на Tesla, Aston Martin обясняват, че динамиката на Rapide E е постоянна във всеки момент и не се влияе от нивото на заряд на батериите или климатичните условия свързани и с повторни презареждания в дългосрочен план.

Пробегът на автомобила с едно зареждане е оценен на малко над 320 км според новия по-реалистичен метод на измерване WLTP. С вграденото AC зарядно пък зареждането от празна до пълна батерия се случва за само 3 часа.

От ключова важност е и новата настройка на шасито на Rapide E, която засяга нови характеристики на пружините и амортисьорите, както и употребата на нов диференциал с ограничено приплъзване, за да се справи с въртящия момент. Налични са три режима на шофиране, а от британската компания твърдят, че усещаето за управление на Rapide AMR е запазено и тук.

Главният изпълнителен директор на Aston Martin – Анди Палмър коментира пред медии, че представянето на Rapide E отбелязва „Истинска историческа стъпка за компанията. Такава, която символизира, че Астън Мартин е готов за огромното предизвикателство, отговорно за екологично и устойчиво бъдеще ”.