Електрическият хиперкар на Lotus може да се казва Evija

Evija

Предстоящият изцяло електрически хиперкар на Lotus може да бъде наречен „Evija“, ако скорошната регистрация на търговска марка се окаже точна.

Auto Express съобщава, че британският производител наскоро е подал заявление за регистрация на това име за множество различни класове, включително развитие на играчки и превозни средства. Досега Lotus говореше за хиперкара си, ползвайки името „Type 130“, но от самото начало знаем, че така няма да се казва производственият модел.

Това ще бъде първият изцяло нов модел на Lotus за повече от десетилетие и ще отбележи влизането му в топ класа. Техническите спецификации за превозното средство все още остават непотвърдени, въпреки че се съобщава, че Williams Advanced Engineering са назначени, за да помогнат за неговото реализиране.

Тези, които имат вътрешна информация за хиперкара, твърдят, че ще бъде ползван монокок от въглеродни влакна с електрически двигатели, които задвижват всичките четири колела. Комплектът батерии трябва да бъде разположен непосредствено зад пътниците, а над 1000 к.с. трябва да са на разположение във всеки момент. В допълнение към задвижването, Lotus прекарва значително време в разработването на съвременна активна аеродинамика, а през май главният изпълнителен директор Фил Попъм описва колата като „смайващ хиперкар, проектиран и построен във Великобритания.“

Lotus Type 130 не е единственият изцяло нов автомобил, който в момента се разработва. Неотдавна започна работата и по SUV, който бе забелязан в близост до централата на компанията в Обединеното кралство, а следващата година се очаква дебюта на наследника на Evora.