Еднорогът на Mercedes – 190E City

190E City

Няма да го крием! Редките автомобили ни привличат. Не само с това, че са редки, но сякаш те имат свое собствено излъчване. Сякаш те носят душа, която ни разказва за всяка минута труд, хвърлена по тях и това ни кара да ги искаме все по-силно. Плод на въображение, същото, което е карало пътешествениците из пустините да изминат стотици километри, водени от мираж. А миражът е почти нереална картина, която магнетизира и води към него. Същото можем да кажем за доста автомобили, които ако имаме късмета да ги видим, търкаме очи невярващо и се чудим дали не са плод на нашето въображение. Такъв пример е редкият Mercedes 190E City.

190E City

Дали е плод на гениален проблясък или маркетингов трик за привличане на клиенти няма как да знаем. Знаем само, че 190E City е толкова рядък, че е почти невъзможно да го намерите, камо ли да го закупите. Всичко започва, когато компанията от Щутгарт представя своя компактен 190E. Той бързо набира популярност, но често е засенчван от конкурента BMW E30. Не бихме искали да засегнем темата за спора помежду им, но само ще маркираме превъзходството на E30 M3 в пистовите шампионати. Все пак, от Mercedes не стоят безучастно и подготвят 2.3-16 версия с Cosworth двигател. По-късно се появява и 2.5-16 Evolution II, която и до днес си остава мечтана от мнозина. Моделът доминира през сезон 1992 в немския туристически шампионат DTM, тотално превъзхождайки останалите производители.

Дотук с празните приказки. Една прозорлива компания решава, че след като 190E е компактен седан, защо да не се захване и да произведе базиран на него хечбек. Идеята никак не е лоша, след като в края на 80-те и началото на 90-те този клас преживява истински бум. А Mercedes не предлагат такъв модел. Компанията е Schultz-Tuning и е отговорна за доста интересни проекти. Ще споменем само 6-колесна G-class, Mercedes 190E кабриолет и BMW E28 комби. Опитът на ателието е огромен и през 1990-та година то се захваща с превръщането на популярния 190E в още по-компактен автомобил. Идеята се осъществява и така се ражда 190E City, малък хечбек, предлаган в две версии – с 3 и 5 врати. Сърцето му е повече от изумително и едва ли някой би го очаквал в малката кола. Това е 2.6-литровият 6-цилиндров редови агрегат, който доставя приказните за лекото купе 160 коня.

Преобразуването на 190E в City става с помощта на друг емблематичен модел. W124 комби учтиво предлага задната си врата и стопове, които сякаш залепват за скъсеното купе. Schultz произвеждат лимитирана версия от модела през годините 1990 и 1991, без никой да знае точната бройка. Само след 2 години производството спира, превръщайки малкия хеч в истински автомобилен еднорог. Малцина са го виждали, а още по-малко пък са го притежавали и самата история на автомобила ни се струва нереална.

190E City е приказка, олицетворяваща търсенето и преследването на една цел, чийто краен резултат е толкова рядък и уникален, че ни се струва като мираж. Мираж, до който ако достигнем, няма да повярваме, че стой пред нас.

190E City