Единично Peugeot 308 GTi разтърсва пистата

С всичко, което се случва в компактния сегмент на хот хечовете, понякога е лесно да се пренебрегне офертата на Peugeot – 308 GTi.

Претендентът на френската марка спрямо Renault Megane RS, Ford Focus ST, Hyundai i30 N и Volkswagen Golf GTI, има всички необходими съставки, които го правят предпочитан сред ентусиастите: заплашителен вид, преработено шаси и мощен двигател.

Независимо от това, въпреки пристигането си преди няколко години, 308 GTi никога не се е отличил с нещо. В резултат на това няма много доработени примери и затова този ни хвана за око.

Създаден от Масимо Ардуни, италиански състезател в туристическите дисциплини, и неговия екип, това изключително 308 GTi е вдъхновено от състезанията, с преработени предни и задни брони, нов дифузьор и широки калници. То също така седи върху 18-инчови джанти, с гуми Michelin Pilot Sport Cup 2.

Други подобрения включват интеркулера и изпускателната система, които заедно с преработения двигател, позволяват на 1.6-литровия 4-цилиндров турбоко агрегат да генерира 302 к.с., спрямо 272 к.с. във фабричен вид.

Спирачките са комплект Brembo с 340 мм. спирачни дискове, а окачването е регулируемо KW.

Най-важното е, че този екземпляр тежи едва 1,155 кг., или с 49 кг. по-малко от по-малкото Renault Clio RS. Въпреки че няма данни за представянето, може да се обзаложим, че моделът е доста бърз, а с обновеното шаси и доста стабилен в завой.