Европа ще се придържа към комбитата, въпреки намаляващия им дял

комби

Комби автомобилът винаги е бил практично решение за нуждите на допълнително място за багаж, за разлика от традиционните седан или хечбек форми.

Въпреки това, в днешно време се избират SUV-ове или кросоувъри, сегмент, който държи 34% пазарен дял в Европа за миналата година, в сравнение с едва 11% за комби автомобилите, според JATO Dynamics.

В бъдеще пазарът на практичните автомобили се очаква да се свие до 1,5 милиона бройки до 2025 г., от 1,7 милиона през тази година и близо 2 милиона през 2016 г. Поради това, дори установени производители на комбита като Citroen, Nissan, Alfa Romeo и Honda вече не продават такива модели в Европа. Междувременно Toyota има само един такъв модел, докато Renault, Peugeot и Ford имат по два.

„За да бъда честен, помислихме да заменим комбито на Clio, но в крайна сметка решихме да не го правим“, каза Оливие Брос, шеф в Renault.

През 2017 г. Европа представлява 72% от продажбите на комбита в световен мащаб, а пазари като Германия, Швеция и Чехия са първите 3 държави на континента по пазарен дял за тази форма на купето, съобщава Autonews Europe.

„Германия е голям пазар на комбита и няма да изчезне.“ каза Пийт Кели от LMC Automotive. Германия обаче отчита само 17% от продажбите си на това купе през първата половина на 2019 г. – всъщност Швеция държи най-масивен пазарен дял от 31%, а в Чехия той е 21%.

„Комбитата не са изцяло обречени, защото имат верни фенове, които се идентифицират напълно с тях“, добави Кели. „Може да видите един или два отпаднали модела, но за производителите, силно зависими от Европа и Германия, комбитата са най-добрата опция.“

Една от причините, поради които някои купувачи все още предпочитат тях дори спрямо SUV-овете и кросоувърите, е, че ако не притежавате среден клас или дори голям SUV, няма да получите толкова голямо товарно пространство, колкото при някои модели.

Що се отнася до това, кои комбита в момента са най-популярни в Европа, модели като Skoda Fabia и Renault Clio се открояват в малкия сегмент, докато Octavia и Focus доминират в компактния клас. Що се отнася до средните и големите модели, купувачите гравитират към VW Passat и Audi A4, съответно към Audi A6 и BMW 5-Series.

В бъдеще, ако SUV-овете и кросоувърите са принудени да намаляват височината си поради аеродинамичните изисквания, можем да видим ренесанс при практичните автомобили.