Дългоочакваното Audi SQ8 е вече тук

SQ8

Audi SQ8 2020 се появи, след като го чакахме доста дълго време.

Задвижването в топ версията на Audi Q8 се осигурява от 4.0-литров дизелов V8 двигател с две турбини, който се използва и в SQ7. С общо 429 к.с. и 900 Nm въртящ момент от 1000 об/мин., SQ8 е в състояние да спринтира до 100 км/ч. за 4.8 секунди преди да достигне електронно ограничената максимална скорост от 250 км/ч.

В автомобила намира място и 48-волтова литиево-йонна батерия, която захранва електрическия компресор, елиминиращ турбо дупката. Клиентите могат да управляват джипа само на ток при скорост до 22 км/ч. Но не само двигателят отличава SQ8 от другите модели.

Audi поставя на SUV-а карбонови спирачки, както и адаптивно въздушно окачване с Drive Select dynamic handling система. Ако клиентите пожелаят, може да получат и управление на четирите колела може да се избере заедно със спортен диференциал и електромеханични активни стабилизатори.

Визуално, SQ8 се отличава от по-слабите модели Q8. Виждаме четворни ауспуси, сребърен заден дифузьор, спортни колела, „S“ означения и нови въздушни отвори. Интериорът придобива обичайните елементи като педали от неръждаема стомана, алуминиеви детайли по вратите, релефни S лога, както и много кожа и алкантара.

Audi се очаква да разработи и бензинови версии на SQ8, които ще се продават на определени пазари, като САЩ например.