Никога няма да ни писне да пишем за автомобилния арсенал на дубайската полиция, този път обаче сме повече от впечатлени. Във видео, изтекло в Интернет пространството, наблюдаваме полицай от арабския мегаполис яхнал не какво да е, а истински летящ мотор (ховърмотор).

Мъжът е костюмиран в черна униформа и каска тип Daft Punk, а странното нещо, което язди, е дело на руската компания Hoversurf. Летящият мотор носи името Scorpion и е бил представен на дубайската полиция по време на изложението Gulf Information Technology Exposition миналата седмица. То може да лети на 5 метра от земята със 70 км/ч, носейки на борда си до 300 килограма. Това би дало възможност на изпълнителната власт да преодолява лесно трафика при спешни случаи, но при условие, че се справят в рамките на 25 мин. – толкова е максималния капацитет на батериите.

Гледайки видеото, няма как да не забележим, че оголените въртящи се лопатки изглеждат напълно способни да разрежат всичко до което се докопат, застрашавайки околните или самия пилот. Това би било проблем при пускането на Scorpion в експлоатация.

Известно е, че американските военни и някои други самостоятелни фирми са постигнали различна степен на успех при разработването на подобни ховъркрафти, но всички те изглеждат тревожно небезопосани. CNN наскоро съобщи за японската фирма Mikasa, която била достигнала 200 км/ч с летящ мотор.

Властите в Дубай планират също пускането на малки дронове с цел наблюдение на по-оживените градски райони.

Може да видите и някои от дубайските линейки.