Ако някога сте присъствали на дрифт състезания или поне сте гледали такива в интернет пространството, със сигурност сте забелязали, че марките, които се оказват най-редовния избор на пилотите за този спорт са масово японски Nissan, Toyota, Mazda или немски – почти винаги BMW 3-та серия.

Причината за това е, че тези коли са се доказали като добра платформа за изграждане на дрифт проект от тях. Те разбира се са със задно предаване, не са особено тежки, геометрията им е подходяща за целта, имат (или могат да се монтират) мощни двигатели и не на последно място, за тях има произведени милиони тунинг части, с които да подобрите характеристиките на модела. Освен това повечето пътеки при процеса на тунинга са отъпкани и можете да черпите информация от чуждия опит във форуми и групи за това какви трудности са срещнали хората в процеса на работа и как са се  справили с тях.

Но ако сте решили да се захванете с подобен ‘филм’ и същевременно желаете да излезете от стереотипа, има много други модели и марки, които можете да изберете за вашия дрифт проект.

Една от тях Volvo и по-конкретно моделът Volvo 740 (760/940 са идентични), който се произвежда от 1984 до 1992 година. Най-големият плюс на този автомобил, с който повечето хора го свързват, е здравината. Той е почти неразрушим, превръщайки се в прекрасен избор за първата ви дрифт играчка. Ръждата дори се страхува от него. Бъдете сигурни, че шансът да срещнете такъв екземпляр с корозирали ламарини е идентичен с това Tesla-та на Мъск да се върне на Земята.

Задвижването на Volvo 740, разбира се е задно. Моделът може да се намери с 4 или 5 степенна механична скоростна кутия (известни като М46 и М47), както и с 4 степенен автоматик. Интересната част идва когато погледнем какво крие под капака шведа.
Двигателите, които се монтират там варират от 2.0 литров атмосферен бензинов агрегат със 112 к.с. до 2.3 турбо (B230FT), който при фейслифтовия модел стига до 190 к.с. Наличен е също и 2.0 турбо вариант с един разпределителен вал, който далеч не е за подценяване и споделя доста общи части с по-големия си брат. И двата мотора използват електроника на Bosch – LH Jetronic. До 1990 година се използват турбини Garrett T3, но Volvo решават да преминат на по-големите TD04 от Mitsubishi, които предоставят по-добра еластичност в ниски обороти и завишават мощността като цяло.

Kакто вече споменахме мощността не е най-важната при избора на платформа за дрифт проект (въпреки че тук я имате и лесно можете да я увеличите). Теглото също е съществен фактор. По каталожни данни скандинавският автомобил тежи около 1400 кг, което е далеч от представите на хората за 2 тона. Имайте предвид, че говорим за кола, която ще карате на писта и теглото и ще се редуцира значително.
Друг значителен фактор е диференциалът. За да успявате да ‘пързаляте’ колата по завоите е нужно той да бъде ‘заключен’, т.е. двете задвижващи колела да се въртят с еднаква скорост и сила в завой. За съжаление Volvo 740 не предлага фабрично диференциал с ограничено приплъзване (блокаж) и поради тази причина повечето тунери прибягват до класическия метод ‘заваряване’ на полюсите. Имайте предвид, че по този начин автомобилът става напрактика неизползваем по обществени пътища!

Освен гореизброените фактори, ще си позволим да коментираме още един, който няма отношение към дрифт качествата на модела – външният вид.

Заговаряйки за него, най-често се наблюдават полюсни мнения, което е нормално предвид доста ръбестата и „проста форма“ на седана и комби варианта. Една част от хората се влюбват именно в този стил, докато останалите не могат да преглътнат дизайна на … кашон. Това, разбира се, опира до личния вкус на всеки, затова по тази тема слагаме точка.

За да не голословим повече, сме ви подготвили няколко клипа от YouTube канала Drifts N Lifts, в който момчетата непрестанно качват клипове как ‘пързалят’ техните Volvo дрифтачки. Хостът в канала е собственик на Volvo 740 преправено на пикап и третирано по-доста агресивен начин, в което ще се убедите сами.
Както ще чуете няколко пъти в клиповете на Drifts N Lifts, намирането на екземпляр от модела всъщност се явява най-трудната част от дрифт проекта. Просто са рядко срещани на вторичния пазар. Цената им е доста относителна, но в чужбина могат да се намерят и за малки суми, части се намират сравнително лесно и от други марки, платформата и двигателите, монтирани в колата подлежат на модификации и по-този начин Volvo 740/760/940 се явяват прекрасна алтернатива на масовите немски и японски марки, избирани в дрифт средите.