Когато стане дума за модели със средноразположени двигатели и задно предаване на сравнително достъпни цени първите примери, за които се сещат автомобилните фенове със сигурност са Porsche Cayman и Alfa Romeo 4C.
Но помислете отново, защото в клуба имаме нов бандит и той се казва Alpine A110.

Оглавявайки възродения бранд за спортни модели Alpine, Renault лансира A110 като модел вдъхновен от легендарния Berlinette, произвеждан между 1966 и 1977, включително и в България.

Но защо някой би избрал френското купе вместо немския му конкурент?

Причините са три. Най-малкото това не е Porsche, което е и масовият избор на потребителя. След това е важно да се знае, че в разработването главно участва Renaultsports, гарантирайки качеството на шасито. И на последно, но не по важност – турбокомпресорният 1.8 литров двигател използван в Megane RS.

Агрегатът тук е с намалена мощност спрямо тази на горещия хечбек, произвеждайки 252 к.с. и 320 Нм въртящ момент, но с тегло от 1300 кг Renault Alpine A110 е доста бърз. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 4.5 сек., а стрелката на скоростомера се спира на 250 км/ч.

Вижте също: Дали Alpine A110 е достатъчно добър, за да застраши Porsche 718 Cayman?

Друг важен фактор е управлението. В правилните ръце спортното купе доказа, че може да се превърне в изключително забавна играчка. А когато го закарате на пистата… например Мани-Кур и добавите игривата задница на колата, можете направо да забравите за Cayman-а.