Доколко дизайнерите мислят за номерата на автомобилите

номера

Нека да обсъдим една черта на автомобилите, за която не се говори толкова много – въпреки че се появяват на всяка кола и имат голямо визуално въздействие върху целия дизайн.

Да, нека да говорим за номерата. Или, по-конкретно, когато са закачени за автомобилите.

В крайна сметка всяка страна изисква автомобилите да бъдат с номера, а размерите, формите и цветовете им варират драстично. Правилата обикновено изискват те да бъдат закачени на едно и също място отпред и отзад на автомобилите.

Номерата не са ново изобретение и все пак много дизайнери на нови автомобили не предполагат, че ще трябва да се поставят табели с номера отпред и отзад, когато те извайват екстериора. Често изглежда, че студиата нямат номера на разположение, за да се придържат към изискванията.

номера

Ето защо Франк Крузе, дизайнер на екстериора на новия Volkswagen Touareg, се гордее най-много с мястото за задния номер на SUV-a.

„Обикновено дизайнерите работят по задницата, правейки я красива и едва накрая казват: „Забравих табелата“, каза Крузе. „След това те трябва да изравнят панела, за да се фиксира регистрационния номер и това не изглежда добре. Ние решихме да работим по едно елегантно решение.“

Това елегантно решение беше доста просто: голям, плосък панел точно под задния прозорец. Крузе добавя: „Монтажните приспособления на номера имат фиксиран радиус и размер, а ъгълът на табелата [за да се избегне отразяването] и разстоянието от светлините [които осветяват пластините] са фиксирани.“

номера

„За нас плоската повърхност, беше най-доброто решение, за да се поддържа изчистен дизайн- и той може да съвпадне с всеки тип и размер на табелката.“

Дизайнът, разбира се, е индивидуално и субективно нещо, така че можете да имате свое собствено мнение относно дизайна на задния край на Touareg. Но според нас екипът на Крузе се е справил повече от добре със задачата.

Разбира се, има и други решения; просто вижте противоречивата ретро задница на Land Rover Discovery. Или предницата на Alfa Romeo Giulia, която или харесваш, или мразиш.

номера

И в двата случая позиционирането на номерата се е превърнало в толкова важно нещо, колкото и останалата част от дизайна на автомобила. И така, кое е по-доброто решение: да се създаде плоско пространство за номера или да се прегърне неизбежното им визуално въздействие и да се направят част от смел дизайн?

И ето още един въпрос: кои модели автомобили смятате, че са най-силно повлияни – положително или отрицателно – от номерата?