Добри новини от Toyota

Не! Това не е поредната статия за новата Toyota GR Supra. Макар че автомобилът заслужава отразяване, няма да говорим само за него. Ще говорим за посоката на японската компания, която ни допада все повече!

Да, истински сме впечатлени от конкурента на Ford Fiesta ST, Renault Clio RS и Volkswagen Polo GTI. Новата бясна Toyota GR Yaris дори ги превъзхожда. Всичките! Тук имаме 4х4 система, която е коствала доста на производителя. За да бъде възможно всичко това са комбинирани две платформи. Освен това имаме и 3-цилиндров 1.6-литров турбо агрегат с 257 коня и 360 Nm. Нещата става още по-добри. Към всичко това е добавена и 6-степенна ръчна кутия.

GR Yaris автоматично ще избира режимите на шофиране в зависимост от пътните условия. В допълнение въртящият момент ще се разпределя от 100% към предната ос до 100% към задната ос. Визията на автомобила тотално кореспондира с характеристиките. А интересен факт е, че това е и първият хомологиран за WRC състезател след Celica GT-Four отишла си през 90-те години!

Не можем да останем безразлични и към друга гореща новина. Компанията, заедно със Subaru, разработват наследник на GT86 и BRZ. Очаква се това да е третият модел от подмарката Gazoo Racing – GR. Агрегатът в новия спортист отново ще идва от Subaru, но се очаква ползването на 2.4-литров турбо мотор. Той е способен на 260 коня заводски, а не се съмнявайте, веднага ще се появят и тунинт пакети за него.

На последно място поставяме информацията, с която Toyota зарадва много собственици и фенове на 3-то и 4-то поколение Supra. Отново под ръководството на GR, ще се произвеждат резервни части за споменатите модели. Компанията ще изпълнява и частни запитвания, които ще дадат насока за това, кои части се търсят най-много.

Няма как да не се запитаме откъде идва целият този ентусиазъм. Бихме предположили, че след спечелената титла при конструкторите във WRC за сезон 2018г. и при пилотите за 2019 г., както и двата успеха в 24-те часа на Le Mans, Gazoo Racing са придобили изключително самочувствие. Не можем да отречем, че след тежка работа идват и добри резултати, но успехът е още по-голям. Да, може да критикувате, че GT86 ползва мотор на Subaru, а новата Supra – на BMW, но това е политика по спестяване на ненужни разходи в действие. Когато нещо работи добре, защо да се пренебергва?

За пръв път от много години Toyota разполага с толкова интересни и забавни автомобили наведнъж. Два от тях са съвсем нови, а третият очаква наследник. Има слухове и за наследник на Celica и MR-2, което само по себе си превръща Toyota в най-рискуващата, но и уважавана от нас компания от Изтока. В свят на електрификация и SUV-ове, това са доста смели ходове. Gazoo Racing доказва, че се справя добре със задачата си и превръща Toyota отново в компанията, за която мечтаем. Компания, която през 80-те и 90-те мислеше за чувствата и емоциите зад волана, а не толкова за печалбата. Истински сме обнадеждени и гледаме смело напред към бъдещето на японците!