Добри новини за Nissan 370Z и GT-R

Nissan

Спортните автомобили на Nissan имат славба история, но са виждали и по-добри дни. 370Z дебютира преди десетилетие на автомобилното изложение в Лос Анджелис през 2008 г. GT-R е още по-стар, тъй като отбеляза премиерата си на автомобилното изложение в Токио през 2007 г.

Въпреки че оттогава моделите получават няколко актуализации, особено GT-R, не можем да пренебрегнем тяхното остаряване. За щастие, изглежда те не са забравени.

Говорейки на тазгодишното автомобилно изложение в Токио, шефът на глобалното планиране на продуктите на Nissan каза на Autocar, че 370Z и GT-R са „в основата на Nissan и ние активно ги разглеждаме и работим върху тях“.

Иван Еспиноза каза, че можем да очакваме да чуем „нещо скоро“ за моделите. Той отказа да конкретизира, но сподели, че „Nissan е за вълнуващите автомобили.“

Какво означава това не е ясно и подмяната може да не е предстояща, тъй като Еспиноза предложи, че Nissan е отворен за партньорства с други автомобилни производители за съвместен спортен автомобил. Това става все по-често в индустрията и се подчертава най-добре от партньорствата на Toyota с BMW и Subaru.

Не би трябвало да е прекалено изненадващо, че Nissan е отворен за подобно споразумение, след като продажбите на 370Z намаляха драстично през последните няколко години. Продажбите на GT-R също паднаха, но това е по-скоро супер автомобил, от който не се очакват големи обеми.

Независимо от това, старши вицепрезидентът на Nissan за глобалния дизайн каза, че работата по нов 370Z вече тече. Както той разкри: „Сегашният автомобил отдавна е при дилърите и затова можете да си представите дизайнерите, които работят върху наследник, дори и да не го потвърждавам.“