Дизайнерите на McLaren Senna обясняват идеята на модела

Senna

Противоречивият дизайн на McLaren Senna няма да спечели конкурс за красота, но това не е проблем за неговите създатели, тъй като единственият им фокус е върху представянето.

Всъщност това е най-екстремното и агресивно творение на McLaren и всеки компонент „осигурява много високи нива на производителност“, според дизайнерите на марката.

Директорът на дизайна Роб Мелвил и старшият дизайнерът Естебан Палазо, двамата мъже зад дизайна на Senna обясняват в YouTube защо хиперколата изглежда така. Казват, че това е огромно отклонение от обичайния дизайнерски език, създадено, за да качи „всичко на ново ниво“.

Може и да не е по вкуса на всеки, особено след като носи името на един от най-големите пилоти във F1, но McLaren Senna е абсолютен звяр. С ускорение от 2.8 сек до 0-100 км/ч., той е толкова бърз, колкото и McLaren P1.

Във високоскоростни завои обаче всичко се променя, тъй като според производителя, базиран в Уокинг, Senna е по-бърз не само от P1, но и от много по-мощния P1 GTR с 986 к.с. Senna разполага с 800 к.с. и 800 Nm, генерирани от 4.0-литровия V8 с две турбини. Максималната скорост е 340 км/ч. или с 10 км/ч. по-малко в сравнение с P1.

Двамата дизайнери твърдят, че основната идея на Senna е да накара всеки да иска да го кара, но това ще бъде предизвикателство, като се има предвид, че ще бъдат построени само 500 единици и всички вече са резервирани.