corolla

Японският производител Toyota изненада всички миналата година с лансирането на Yaris GRMN като опозиция на Polo GTI и Fiesta ST. Това се случи непосредствено след като компанията разкри своята спортна линия GR Performance в Япония, включваща три нива на модификации – GR Sport входно ниво, средното GR и топ нивото GRMN. Доколкото е известно предстоящата Supra ще получи изпълнение и в трите нива, а според слухове хечбекът Corolla (Auris в Европа) също може да се възползва от модификациите на GR Performance.

Информацията за евентуална „наточена“ Cоrolla пристигна от Шон Ханли – вицепрезидент на продажбите и маркетинга на Toyota в Австралия, който спомена идеята пред списание Motoring. Според него обаче, подобна версия за спортна Corolla няма как да видим в близко бъдеще.

 

„Бих искал да видя този автомобил възможно най-скоро и през следващие три години няма да изключа възможността модел на фирмата да попадне под бранда Gazoo Racing.

Toyota Corolla / Auris GR със сигурност би навлязъл в територията, която е доминирана от Focus ST, Golf GTI, а отскоро в нея „пречи“ и Hyundai i30 N. За да се пребори с тях GR-ът ще трябва да впечатли аудиторията с атрактивен дизайн (X-Tomi ни дава отправна точка за идеята) и висока мощност. Като база за сравнение ще отбележим, че Focus ST разполага с 252 к.с., а GTI на Golf има 10 по-малко. И двата модела ще получат „освежаване“ в близко време, така че Toyota трябва да се подготви с добър арсенал.