Дали Lamborghini ще остане част от семейството на VW?

Lamborghini

Volkswagen Group отговори на доклад на Bloomberg, който предполага, че концернът може да продаде Lamborghini или да изкара марката на борсовия пазар.

През уикенда Bloomberg предположи, че германският производител се готви да пусне Lamborghini на борсата с цел освобождаване на ресурси за развитие и масово производство на електрически автомобили. Също така се твърдеше, че VW иска да увеличи фокуса си върху своите марки Volkswagen, Porsche и Audi.

В изявление за Ройтерс в неделя, говорител на Volkswagen отхвърли доклада.

„Няма планове за продажба или пускане на акции на Lamborghini. Спекулациите в този смисъл са неоснователни “, заяви говорителят.

Bloomberg твърди, че чрез оптимизиране на VW Group, по-малко географски диверсифицирани поделения като Skoda и Lamborghini могат да бъдат жертвани.

Въпреки че VW отрече доклада, това не означава, че е невъзможно Lamborghini да бъдат продадени в бъдеще. FCA направи този ход с Ferrari преди няколко години и стойността на компанията продължава да нараства значително. Стойността на Lamborghini наскоро скочи до 11 милиарда долара, а анализаторите твърдят, че е добър кандидат за първоначално публично предлагане, особено благодарение на нарастващите си продажби, главно благодарение на SUV-а Urus.

Изпълнителният директор на Volkswagen Хърбърт Дийс по-рано заяви, че иска да види стойността на групата да се покачи от сегашните 89 милиарда долара до не по-малко от 220 милиарда долара. Освобождаването на актив като Lamborghini със сигурност би тласнало конгломерата към тази цел.

Lamborghini