Дали Audi убива R8?

R8

След дълбок финансов размисъл, Audi са заключили, че „убиването“ на R8 е най-доброто нещо, което трябва да направят.

Новината идва от списание Automobile, в което се казва, че германците ще се откажат от R8 през 2020 г. Тогава наследникът на сегашното Lamborghini Huracan, което споделя същата платформа и двигател с R8, ще се появи на пазара. Все още очакваме официално потвърждение от германците.

Още по-тревожно е, че Audi твърди, че R8 E-Tron също ще отпадне. Това не е всичко, защото плановете за това, което би трябвало да се превърне в хиперкара на марката, се предполагаше, че ще използва четири 1.2-литрови двигателя на Ducati, които доставят 1000 к.с. и са известни като „Scorpion“.

Новият 2.9-литров V6 двигател с две турбини, който задвижва RS4 и RS5, е достигнал пълния си потенциал, който е 463 к.с. или с 20 к.с. повече от моделите, споменати по-горе. Въпреки това се смята, че хибридната версия ще включи електрически мотор със 114 к.с., въпреки че все още не е ясно кои автомобили ще се възползват.

Топ версиите на A6, A7 и A8 се очакват скоро и RS6 и RS7 ще използват 4.0-литровия V8 двигател отново с две турбини, който задвижва Porsche Panamera Turbo и Bentley Continental GT. Този доклад обаче противоречи на предишния, който даде поглед върху една по-екстремна версия на RS7, която ще идва с хибридно задвижване PHEV, комбиниращо гореспоменатия агрегат с електродвигател и литиево-йонна батерия.

Не е ясно какво ще задвижва версиите S6 и S7, но вероятно ще бъде V6 двигател с две турбини, който би трябвало да съответства на мощността на текущите модели с 450 к.с. Новият S8 може да пристигне с 4.0-литров V8 отново с чифт турбини.

RS версията на предстоящото Q8 също се очаква в началото на новото десетилетие, вероятно задвижвана от същия 4.0-литров двигател с две турбини с 641 к.с., който се използва в Lamborghini Urus.

Черешката на тортата ще бъде собствена версия на Porsche Mission E, която се очаква през 2019 г., като модерна интерпретация на Audi Quattro с пет седалки.