Дали автомобилните производители не надцениха търсенето на електромобили?

електромобили

В момента всеки голям автомобилен производител харчи огромни суми в разработването и производството на електрически автомобили. Те вече обявиха плановете си за формиране на широка гама от електромобили.

И все пак е напълно възможно те да са пренебрегнали лошото пазарно търсене и да завършат с огромни загуби от непродадени машини.

Анализаторите на Deloitte прогнозират, че до 2030 г. ще има огромно свръхпредлагане на електрически превозни средства, тъй като произведените бройки на производителите значително ще надхвърлят търсенето. Ако този сценарий се материализира, то неизбежно ще доведе до огромни катаклизми в автомобилната индустрия, чиито последици, макар и трудно да се определят в този момент, ще бъдат опустушителни за много производители.

Майкъл Уудуърд, британски автомобилен партньор в Deloitte, каза:„Въпреки че на пазара на електромобили се развива ясно очертана тенденция, историята не е ясна. Тъй като производителите увеличават капацитета си, нашите прогнози предполагат, че предлагането значително ще надвиши потребителското търсене с около 14 милиона единици през следващото десетилетие. Тази подготовка за производство на електромобили води до голяма „разлика в очакванията“ и производителите, както настоящите, така и новите участници, ще трябва да се приспособят към този нов конкурентноспособен пейзаж. „

Електромобилите в крайна сметка може да станат дори по-евтини от моделите с традиционно задвижване.

Консултантската фирма заявява, че цените на електромобилите ще станат сравними или дори по-ниски спрямо бензиновите и дизеловите модели до 2024 г. Те очакват също през следващото десетилетие да бъдат произведени 21 милиона изцяло електрически превозни средства. Пазарният дял на електрическите превозни средства наистина ще се увеличи, но не толкова, колкото очакват компаниите, което ще доведе до свръхпредлагане.

Миналата година в световен мащаб бяха продадени рекордните 2 милиона електрически превозни средства, което е два пъти повече от 2017 г. и показва нарастващата популярност. И все пак, само един на 250 автомобила по пътищата се движи на ток. Норвегия, където Leaf се изкачи на върха на класациите за продажби е просто единичен и уникален засега случай. За разлика от там, електрическите и хибридни модели представляват по-малко от 2% от общите продажби в САЩ и само 2,2% в световен мащаб.

Автопроизводители, които бълват електрическите автомобили

електромобили

VW, вследствие на скандалите с дизела, обвърза бъдещето си с превозните средства на ток, като се ангажира с инвестиция в размер на 50 млрд. долара с изграждането на I.D. под-марката, както и нова модулна платформа. Mercedes-Benz, BMW и останалите също правят същото, движейки се напред с нови електромобили, борейки се с Tesla, които бяха пионерите на модерните електрически автомобили и изненадаха всички. Основателят Илън Мъск може и да прекали с обещанията няколко пъти, виждайки едва сега изход от ситуацията, но той си остава първия видял бъдещето.

Освен това, с почти 100 000 превозни средства, доставени през последното тримесечие, Tesla се подготвя да постигне целта си от половин милион световни продажби на година, водени главно от почти готовия Model 3. Вече марката създаде най-продавания премиум автомобил на втория по големина пазар в света, въпреки че все още не е налице по-достъпната му версия.

Компанията на Мъск обаче е много малка в сравнение с VW Group или Daimler, които искат да произвеждат в пъти повече превозни средства. И въпреки успеха си, трябваше да съкрати 3000 служители, за да направи обещаните Model 3 за 35 хиляди долара.

След няколко десетилетия двигателят с вътрешно горене по всяка вероятност ще бъде само спомен. Проблемът е, че същото нещо, което е причинило смъртта му, може всъщност да погребе и някои от най-големите компании.

електромобили