Гордън Мъри разработва наследник на емблематичния McLaren F1

McLaren F1

През 2022 г. Гордън Мъри ще разкрие духовния наследник на емблематичния McLaren F1, който е създал през 90-те години.

Новият суперавтомобил, наречен T.50, ще бъде произведен от Gordon Murray Automotive. Той се представя като „най-чистият, най-лекият, най-ориентираният към водача суперавтомобил.“

Задвижването на T.50 ще бъде поверено на атмосферен 3.9-литров V12, разработен и построен от Cosworth с мощност 650 к.с. и въртящ момент от 450 Nm. Макар тези цифри да не са забележителни в съвременния свят на суперкарите и хиперкарите, Мъри отбелязва, че максималната мощност в действителност е по-близо до 700 к.с. Това ще е постигнато благодарение на ефекта от въздушния поток, осигурен от голям отвор на тавана.

В комбинация с двигателя, ще бъде инсталирана лека 6-степенна ръчна трансмисия, разработвана от Xtrac. Мощността ще бъде изпращана към задните колела, а спирането ще бъде осигурено от леки моноблокови алуминиеви апарати и карбонови керамични дискове.

В основата на T.50 ще бъде монококът от въглеродни влакна. Всички външни панели на каросерията ще бъдат направени също от карбон, като резултатът е изключително ниско тегло от 980 кг. Следата на автомобила ще бъде по-малка от на Porsche 911.

„Точно както с F1, нямаме конкретни цели за ускорение, максимална скорост или време на обиколка“, каза Мъри. „F1 беше бърз, защото беше лек и сравнително малък. Т.50 ще осигури производителност и динамични характеристики извън обсега на другите суперкари не само заради ниското си тегло. Още веднъж се съсредоточих върху шофирането, а не конските сили или максималнате скорост.“

Подобно на F1, T.50 ще бъде триместен, като водачът ще седи по средата. Автомобилът ще е с перфектно разпределение на теглото 50:50 и според Мъри ще може да се конкурира с GT сегмента и ще предлага пространство за багаж.

Може би най-интригуващият аспект ще бъде използването на електронно контролиран 400-милиметров вентилатор, който да всмуква колата за асфалта. Мъри е пионер в тази технология с Brabham BT46B Formula One, който е толкова напредничав, че е изхвърлен от шампионата след само едно състезание.

Производството на T.50 ще бъде ограничено само до 100 единици за целия свят, като цените започват от над 2 милиона паунда.