Гледаме Mazda3 TCR и ни побиват тръпки

TCR

Mazda е най-новият производител, който ще вземе участие в състезанията за туристически автомобили. Японците представиха изцяло новата си Mazda3 TCR, която ще направи своя състезателен дебют на 26 януари 2020 г. на Rolex 24 като част от IMSA Michelin 2020. Разбира се, моделът ще бъде наличен и за клиентски отбори, на цена от $ 175 000.

Mazda3 TCR запазва впечатляващия дизайн на хечбека от миналата година, но новите компоненти по аеродинамиката я правят да изглежда още по-заплашителна. Предният сплитер, раздутите калници, праговете и огромното задно крило са отговорни за допълнителната драма.

Mazda все още довършва финалните щрихи към задвижващата единица, която е 4-цилиндров турбо агрегат с 350 к.с., свръзан с 6-степенна трансмисия. Автомобилът е разработен съвместно с Long Road Racing, който е отговорен и за Global Mazda MX-5 Cup. Хомологацията му позволява да участва в което и да е от 36-те TCR надпревари по света.

„TCR представлява чудесна възможност за показване на новата Mazda3 и предоставя на нашите клиенти още една възможност за състезание с Mazda“, заяви председателят и главният изпълнителен директор на Mazda North Operations Машамиро Моро.

„Някои от най-важните ни успехи в IMSA и SRO TC Americas бяха благодарение на всеотдайни клиенти, избрали да се състезават с Mazda, и се надяваме следващото поколение пилоти да видят същия потенциал в Mazda3 TCR.“

Доста автомобили вече намират участие в по-достъпните туристически серии, включително Renault Megane R.S., Seat Leon, Subaru WRX STi, Volkswagen Golf GTI, Hyundai Veloster N и Honda Civic Type R.