mini

Шансът бъдещото ви Mini да бъде произведено в Китай е огромен, ако слуховете дошли от Bloomberg се окажат верни.

Според световноизвестната икномическа медия, говорител на BMW Group е провел разговор с китайския автомобилен производител Great Wall (добре познат у нас с фалиралия през тази година завод на Литекс Моторс) относно стартирането на производство на Mini в Китай, както за местно ползване, така и за износ.

В момента по-голямата част на британската марка се произвежда в предприятие в Оксфорд, а останалата в Холандия. Английската централа миналата година дори отпразнува слизането от поточната линия на 3 милионната бройка на Mini от новото поколение, чието производство започна през 2001 година. От 2019 година пък се планира и лансирането на първия електрически модел на бранда, който ще се основава на Hardtop.

Партньорството на BMW Group с Китай не е новост, тъй като гигантът вече произвежда някои модели чрез компанията Brilliance, но само за вътрешния пазар на азиатската държава.

Представители на немския концерн и Great Wall за съжаление не пожелаха да разкрият повече подробности около въпроса, но е факт че все повече автомобилни компании насочват производствата си именно към Китай. Пример за това е Volvo и в частност новото S60, което доказва твърдението за това колко много е повишеното качество на изроботка в страната през последните години. Други примери за това са последните версии на Buick Envision и Cadillac CT6 Plug-in Hybrid, дори и Ford потвърди, че следващия Focus също ще се ражда в Китай.

Можете да прочетете и за трансконтиненталния проект „Един пояс, един път“, който създаде много протичоречиви реакции в целия свят. Volvo вече го използват за своите доставки до Европа.