Всичко най-интересно от Фестивала на скоростта в Goodwood

Goodwood

Казаха, че тази година ще бъде различно. И беше. Тъй като фестивалът на скоростта в Goodwood започна преди 26 години, днес той е може би най-големия автомобилен и моторспорт фестивал в Европа. Това събитие измина много, за да запази интереса, без да навреди на обичаната формула – да разтоварва и радва.

Херцогът на Ричмънд и неговите поддръжници обикновено организират мероприятието и тази година направо надминаха себе си. Основното допълнение беше голямата арена, подходяща за дрифт, каскади и моторни трикове.

Шумът и тълпите показаха, че това е важен елемент, който допреди това липсваше. Зрелищният и оглушителен рев на дрифт колите по няколко пъти на ден рекламираше нововъведението.

Основното действие по пистата включваше от антики до състезателни машини, от рали автомобили до нови Formula 1 болиди. Купонът беше непрекъснат, дори и в дъждовната неделя.

Всички забележителни атракции бяха там, а всичко беше в големи количества. Например First Glance Paddock, чиито нови модели събраха повече зрители отколкото Supercar Paddock. Видяхме и Future Lab зона, показваща свързано, електрифицирано бъдеще.

Тази година се оказа изключително важна за някои нови модели. Aston Martin имаше гордостта да е водещ спонсор на събитието. По този повод на централната скулптура се издигна DBR1, за да отбележи дебюта на марката в Goodwood преди 70 години. Освен това видяхме новите Rapide AMR, електрическият Rapide E, многобройни варианти на Zagato и, най-доброто от всичко, могъщият DBS Superleggera Volante.

Суперавтомобилите бяха навсякъде. Ferrari бяха много забележителни с P80/C. Други дебюти, идеални за сцената на Goodwood, бяха новите Rapture на Radical и рядкото, по-брутално BAC Mono R. Mercedes-AMG показа новото A45. Ford извади Puma кросоувър (в който инвестира много надежда) плюс много изненадващия пикап Ranger Raptor. Марк Уебър се появи на хълма в Porsche Taycan, а Honda демонстрира своя малък е прототип. Но върха при електромобилите беше удивителният Volkswagen ID R, който счупи рекорда на хълма, неподобрен 20 години.

Разбира се, имаше много годишнини освен Aston Martin. Гудууд почита кариерата на Михаел Шумахер, като видяхме няколко от най-успешните му F1 болиди в компанията на Жан Тод и Лука ди Монтедземоло. Кариерата на Джаки Стюарт също бе отбелязана, като шампионът управляваше няколко шампионски болида. Pagani извади цяла флотилия от Zonda и Huayra, отбелязвайки 20 години. Citroën обърна внимание на своята стогодишнина с много различната концепция – Citroën 19_19.

Имаше още много. Повече, отколкото можете да си представите. При тези обстоятелства беше невъзможно да се избере звезда на това забележително автомобилно изложение, но може би новата компания De Tomaso, която сега е базирана в Хонконг, печели приза с великолепното P72.

Чистата старинна красота открояваше De Tomaso от полето суперколи просто заради чудесно балансираната, красиво изваяна форма, която значително го отличаваше от изсечените брутални машини. Всичко това доказва, както много неща през този изключителен уикенд, че колите са все още приятни, изумителни и внушаващи благоговение във всяка форма, която можем да си представим. Ако фестивалът на скоростта в Гудууд има една постоянна мантра, която досега е продължила, това е тя.

На фона на всичко това, нека прибавим и WRC автомобилите, дрифт зверовете, NASCAR машините, DTM и всевъзможни GT състезатели, просто това е автомобилното шоу, обединяващо историята, настоящето и бъдещето в автомобилния свят. Видяхме множество мотори, камиони и всякакви интересни машини. Фестивалът на скоростта в Goodwood се превърна в Библия на автомобилния свят.