Всичко, което знаем за Lamborghini Aventador SVJ

SVJ

Lamborghini показа Aventador SVJ на Nurburgring, където се случиха редица интересни неща.

Според Lamborghini, Aventador SVJ „е проектиран да има най-добро съотношение тегло / мощност“, въпреки че все още няма официална информация. Най-новият модел, който ще излезе от Sant’Agata Болоня, ще бъде по-лек и по-мощен от SV Aventador.

Последният предлага 750 к.с. и 690 Nm въртящ момент. Представенето беше доста внушително, с 2.8сек за 0-100км/ч. и максимална скорост от 350км/ч. В публикация на AMS се споменава и официалното представяне на Aventador SVJ: 770 к.с. или 20 к.с. повече от Aventador SuperVeloce.

Lamborghini Aventador SVJ смело атакува Nurburgring и разкрива друга силна черта: „аеродинамична ефективност“. Оборудван с Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA) или активна аеродинамика, суперавтомобилът изглежда е размазал рекорда на Porsche 911 GT2 RS.

В доклад, публикуван от AMS, се казва, че Lamborghini Aventador SVJ е завъртял немската писта за 6:44.95. Това е с около 2+ секунди по-бързо от Porsche 911 GT2 RS, което се справи за 6 минути и 47,3 секунди миналата есен.

На свой ред немският суперавтомобил открадна короната от Lamborghini Huracan Performante, което се справи за 6:52,01 шест месеца по-рано.

Lamborghini все пак са потвърдили времето от 6:44,97, записано от Aventador SVJ със заводския пилот Марко Мапели.

Зад него беше екипа на фирмата за изследвания и разработки, а техниците от Pirelli също присъстваха на пистата. Що се отнася до колата, тя е „оборудвана с камери вътре и вън и пълна телеметрия, под контрола на Remak, който е успял да сертифицира времето и GPS-а, използвайки VBOX-Racelogic уреди“, казват от Lamborghini.

Lamborghini Aventador SVJ е обут с гуми Pirelli P Zero Trofeo R, които ще се предлагат като опция заедно с P Zero Corsa.

Суперавтомобилът разполага с подобрена система за задвижване на четирите колела, завиване на задните колела и електронно управление на стабилността (ESC). Моделът има съотношение тегло-мощност 1,98 кг/к.с. и 2.0 активна аеродинамика за „най-добро управление и притискане“.

Lamborghini ще покажат новия Aventador SVJ на Monterey Car Week в Калифорния в края на месеца.

И накрая, но не на последно място, това може да е емблематичен автомобил за Lamborghini. Според слуховете, SVJ може да е последното Lamborghini с не-електрифициран V12, въпреки че принудителното пълнене е вън от съмнение.

Модерната интерпретация на класическите модели Diablo и Miura Jota, Aventador SVJ вероятно ще се предлага в много ограничен производствен цикъл. Подробности за това ще бъдат обявени, когато суперавтомобилът дебютира, а дотогава очакваме още тийзъри.