Всички BMW M модели ще получат електрификация до 2030 г.

BMW M

Mercedes-AMG започна да електрифицира своите модели и сега BMW M потвърди плановете си да последва примера.

Оповестявайки, че „Всички М автомобили ще бъдат електрифицирани до края на следващото десетилетие“, шефът на BMW M Франк ван Меел изложи по-екологично бъдеще за високопроизводителната марка на медийно събитие в Испания.

Car and Driver цитират ван Меел, казвайки, че електрификацията няма да се случи за една нощ, а вместо това ще бъде процес „стъпка по стъпка“. Той отказа да каже кога ще пристигне първият електрифициран М модел, но отбеляза, че таймингът е всичко. Той обяснява: „Ако го направите късно, вие сте закъснели, но ако сте твърде рано, тогава нямате нужната технологията“. Говорейки за технологията, той критикува компоненти, използвани в електрифицирани модели, като твърде тежки.

Това ще се промени в бъдеще, тъй като BMW вече разкри модели с по-добре интегрирани компоненти. В случая на електрическите автомобили, компанията ще комбинира двигателя, скоростната кутия и електрониката в едно устройство, за да намали теглото си.

Някои фенове няма да бъдат доволни от преминаването към електрификация, но ван Меел отбеляза, че M3 се е предлагало с всичко от 4-цилиндров до днешния 6-цилиндров турбо агрегат. Той продължи да казва, че няма значение какво задвижва колата, стига да се движи като М3.

Той не споменава възможността за напълно електрически M автомобил, но BMW вече каза, че може да предложи електрическо превозно средство с три електрически мотора, всеки от които произвежда повече от 268 к.с. Това ще даде на модела комбинирана мощност от над 804 к.с., а BMW каза, че това ще позволи по-малко от три секунди за 0-100 км/ч. Компанията не каза специално, че става въпрос за М модел, но този вид представяне е повече от достоен за спортната дивизия.

Освен че говори за електрификация, изпълнителният директор предложи следващите M3 и M4 да не възприемат системата за задвижване на всички колела на M5, тъй като „хората са доволни от оформлението на автомобилите [задно предаване]“. Все пак той отбеляза, че това може да се промени в бъдеще.