Някои модели и означения носят повече емоции от други в автомобилния свят. Що се отнася до хот хечовете, Type R трябва да предизвиква вълнение у всеки ентусиаст.

Honda прилага това означение на различни автомобили, включително Accord, Integra и NSX. Но повечето са Civic, правейки Civic Type R легенда.

Въпросът е как се сравняват шестте поколения на Civic Type R – не със съвременната им конкуренция, а един с друг? Cars.co.za се опитаха да разберат, така че ги срещнаха на пистата, за да видят как се е развил моделът през годините.

Редицата започва с необичайно жълт модел EK9 от първо поколение от края на 90-те години с един от най-мощните атмосферни двигатели, създавани някога. В последствие той бива наследен от агрегат с турбо.

По пътя Civic Type R се е развил значително – от 182 к.с. до 320 к.с., предлагани в последния модел FK8. Между тях има няколко истински джобни ракети – въпреки че размерът им е нараснал през годините.

И така, кой е най-добрият от тях? Не бихме искали да разваляме изненадата, затова се насладете на 15-минутния клип. След това преценете за себе си кой от моделите ви допада най-много.