Вицепрезидентът на Екваториална Гвинея се лиши от колекцията си

Екваториална Гвинея

Повече от 10 автомобила са конфискувани от Теодоро Нгуема Обианг Мангуе, вицепрезидентът на Екваториална Гвинея. Те ще бъдат продадени на търг по-късно тази година.

Подробностите за търга остават ограничени, но според съобщенията, той ще се проведе в Швейцария и се очаква да събере най-малко $ 13 милиона. Всички пари ще бъдат ползвани за социални програми в Екваториална Гвинея.

Обианг е изключително богат и е подложен на ожесточени критики от десетилетия за злоупотреба с държавни средства. Той някога е притежавал имение във Франция, за което се твърди, че е на стойност 100 милиона евро и е натрупал огромна колекция от екзотични автомобили, много от които са били конфискувани през 2012 г. и през 2016 г., съобщава GTspirit.

През 2012 г. френските власти конфискуваха редица негови превозни средства и бързо ги продадоха на търг, включително Bugatti Veyron Grand Sport, Maserati MC 12, Ferrari 599 GTO, Bugatti Veyron, Porsche Carrera GT и други. През 2016 г. пък са иззети 25 коли, за които предстои търг.

Четирите перли в колекцията са поръчково Lamborghini Veneno Roadster, Koenigsegg One: 1, жълт McLaren P1, и ярко синьо Bugatti Veyron. Lamborghini са създали само девет броя от Veneno Roadster, всяко с начална цена от 4.5 милиона долара. Напълно възможно е колата на Обианг да се продаде за по-висока сума от тази. One: 1 също е изключително рядко срещан като само седем единици достигат до ръцете на клиентите. Другите превозни средства, за които се очаква да бъдат продадени са Ferrari Enzo, LaFerrari, Aston Martin One-77 и Ferrari F12 tdf.