Вижте този перфектно реставриран Mercedes-Benz 190 E 2.3-16

190 E

Един от най-готините начини за отбелязване на 125-тата годишнина за участието на Mercedes-Benz в моторните спортове идва от Австралия.

Бившият състезател, Андрю Мидеке върна блясъка на една от най-емблематичните състезателни коли, която някога е носила емблемата на Mercedes. Става въпрос за туристическия автомобил от група A 190 E 2.3-16. Първоначално DTM състезател, подготвен от екипа на Хелмут Марко, RSM Marko, този конкретен автомобил е внесен в Австралия и се е състезавал в Bathurst през 1986 г., заедно с още един идентичен модел.

Тази година автомобилът получи възстановяване на екстериора и механиката и резултатът е просто великолепен. Той се връща към отличителната черна, златна и червена окраска, която носи, докато се състезава на 1000 км на Mount Panorama през 1986 г. В момента той е на показ на емблематичното класическо автомобилно изложение в Мелбърн, Motorclassica.

В прочутата надпревара 190 E бе шофиран от бившия световен шампион във Formula 1 Денис Хълм от Нова Зеландия и олимпийски златен медалист по ски спускане, австриеца Франц Кламер. Дуото завърши на 9-о място, благодарение на пъргавината на колата през по-техничната част на трасето. На дългите прави обаче, двигателят, разработен с Cosworth не може да се справи с по-мощните си конкуренти.

След състезанието Bathurst двата автомобила са били продадени на местния състезател Фил Уорд, който участва с тях в класическата надпревара Mount Panorama, като печели през 1990 г.

По-късно двете 190 Е са модифицирани да се състезават в австралийския 2,0-литров супер туринг шампионат, преди да бъдат продадени на англичанин, който ги транспортира в САЩ. Те се появяват през 2012 г., все още заедно и накрая се връщат в Австралия. Автомобилът, представен тук, е купен от Мидеке, което обяснява защо неговото, а не името на Кламер е изписано на колата – Мидеке е карал другия 190 E през 1986 г. на Bathurst 1000.

„Наистина купих колата обратно, защото имах мили спомени. Bathurst 1986 беше първото ми туристическо състезание”, казва той. „Беше динамит в планината и надолу по С-образните завои, а и беше доста добро забавление. Щеше да изяде всичко при спиране в завоите и беше забележимо по-стабилен. Беше страхотно“, спомня си австралиецът. Удивително как понякога нещата отново се връщат там, откъдето са започнали.