Вижте този красавец – Mercedes 500 TE AMG от 1979 г.

500 TE AMG

Това е AMG от времето, когато AMG беше малка независима фирма. Mercedes 500 TE AMG от 1979 г. е оборудван със знаменития 5-литров V8 и един от петте W123-ки, които са получили тази глезотия.

Според слуховете, преобразуването на W123 от AMG се отнася за няколко комбита, няколко седана и едно купе, което прави този впечатляващ екземпляр още по-специален, отколкото вече е.

Конкретният пример е открит през 2013 г. от Хенрик Ниминем, любител на AMG от Калифорния. Предишният собственик не знаел историята на колата, която остава неизвестна и до днес, но тя говори сама за себе си.

Ниминем е взел 500 TE AMG в Mercedes-Benz, където са открили, че 5.0-литровият V8 от M117 не е бил предназначен за конкретно шаси, но е бил снабден с тръбни колектори, тръби, втори охладител за масло и специални опори на двигателя, проектирани така, че да пасват специално към двигателния отсек във W123.

В допълнение, автомобилът разполага с алуминиево задно окачване, защитна кора, пълен бодикит на AMG, седалки с надпис 1979 Recaro, които отговарят на корите на вратите, конзола на таблото, която включва допълнителни уреди и много други улики, които може да се открият само в ранните конверсии на AMG.

Всички тези характеристики предполагат, че това абсурдно готино комби е било построено от AMG, но няма убедителни документи, които да подкрепят оригиналността му. През 2013 г. Ниминем извършва козметично освежаване, а автомобилът дори беше включен в епизод на Top Gear America, празнуващ 50 години AMG.

През 2017 г. колата е купена от сегашния си собственик и е внесена в Швейцария, където остава като част от зашеметяващата му колекция. Mercedes 500 TE AMG ще бъде продаден на търг от RM Sotheby’s (заедно с други зашеметяващи автомобили) на Techno-Classica Essen в Германия на 11 април 2019 г.

Очаква се, че колата ще стъпи между 60 000 и 70 000 евро, което изглежда като добра сделка.