Вижте новата Skoda Scala в детайли

Scala

Skoda най-сетне повдигна завесата на новата Scala, автомобил, който олицетворява амбициите на чешката марка.

Scala не е просто косвен наследник на Rapid Spaceback, а е и първият истински опит на Skoda в изключително конкурентния C-сегмент. Говорим за кола, която е почти толкова голяма, колкото VW Golf. Дължината ѝ е 4,362 мм. и ширината е 1,793 мм, което я прави малко по-къса и по-тясна от германския си колега.

Въпреки това, междуосието е по-дълго – 2,649 мм и е малко по-висока – 1,471 мм. Това води до сходни вътрешни размери с по-голямата Skoda Octavia, както и един от най-големите багажници в сегмента. Капацитетът на товара на Scala е 467 литра, а без задния ред седалки той достига до 1,410 литра.

Като първи модел на Skoda, базиран на платформата MQB A0 на VW Group, Scala връща марката в компактния сегмент. Това е и първият модел, който показва следващия етап в дизайнерския език на марката. Той ще се пренесе и в бъдещите модели на марката.

Представена от концепцията Vision RS по-рано тази година, Skoda Scala визуално запълва празнината между традиционния хечбек с пет врати и комбито – подобно на Audi A3 Sportback. Акцентите включват триъгълни LED фарове, големи странични прозорци и голям заден прозорец, достигащ до стоповете.

Интериорът възприема свеж подход благодарение на елегантно табло, доминирано от свободностоящ сензорен дисплей с размери от 6,5 инча до 9,2 инча. Има и 10.25-инчов виртуален кокпит, който работи с трето поколение MIB модулна инфоразвлекателна матрица.

Интересното е, че софтуерът системата за инфоразвлечение или картите могат да бъдат актуализирани във всеки момент чрез Skoda Connect, тъй като моделът е винаги онлайн, благодарение на вграден eSIM с LTE връзка. Skoda Connect също така позволява на потребителите да заключват и отключват колата чрез мобилен телефон.

Кабината въвежда нова концепция от меки материали, включваща мека текстура, наподобяваща кристални структури, която покрива таблото. Налично е и вътрешно LED  осветление, макар и само в два цвята.

При старта, Scala ще предлага пет турбо двигателя, вариращи от 90 к.с. до 150 к.с. Ще видим три бензинови агрегата: 1.0-литров TSI 3-цилиндров двигател, произвеждащ 95 к.с., 1.0-литров TSI със 115 к.с. и върховата версия с 1.5 литров 4-цилиндров TSI, който произвежда 150 к.с.

Моделът ще включва и 1.6-литров TDI 4-цилиндров турбодизел с мощност от 115 к.с.  и въртящ момент от 250 Nm. И накрая, клиентите могат да избират 1.0-литров G-Tec с мощност 90 к.с., работещ с природен газ (CNG). Опциите за предаване включват 5- и 6-степенни ръчни кутии и 7-степенен автомат с двоен съединител. Режимът за контрол на шасито ще включва нормален или спортен режим.

По отношение на безопасността, Scala предлага стандартни асистенти като асистент при поддържане на лентата и челен асистент с градска аварийна спирачна система. Допълнителните функции, които могат да бъдат избрани са страничен асистент, адаптивен круиз контрол и паркинг асистент.

Новата Skoda Scala ще пристигне в европейските представителства през първата половина на 2019 година.