Винаги са били интересни рекламните видеа на автомобилните компании, доказващи силата на своите автомобили, впрягайки ги да теглят огромни машини. До сега сме виждали как Toyta Tundra дърпа совалката Endeavor, Land Rover пък беше локомотив на 3 вагона, а единственият джип, който досега е „влачил“ истински пътнически самолет е Volkswagen Toureg в предаването Fifth Gear.

Рекордът вече е разбит, тъй като вчера Porsche Cayenne успя да изтегли 285-тонния Airbus A380 от хангара на летище Шарл де Гол в Париж. От автомобилната компания бяха докрали бензинов и дизелов модел, като и двата се справиха с тежката задачата, но новия световен рекорд от 42 метра записа „нафтовия“ модел благодарение на своите 854 Нм тяга.

По нито едно от двете Porsche Cayenne няма допълнителни доработки. Единствено е преправена връзката на теглича към колесника на A380, след което се разчита изцяло на десния педал и 570-те конски сили. Във видеото от Porsche отбелязват, че същите коли се прибират безпроблемно от Париж до Лондон на ход.

Гледайте видеото над статията – впечатляващо е дори за Porsche да изтегли Airbus A380.