Преди време хората от Papadakis Racing ни запознаха подробно с двигателя на BMW – B58, който намираме и в Toyota Supra. Разкостването на мотора беше извършено от самия Стефан Пападакис и той навлезе в подробности за това как е построен моторът и инженерните технологии, вкарани в него. Беше интересно видео, което показа колко впечатляващ е B58.

Причината за разглобяването обаче не беше само да се обясни що за мотор се крие под капака на японката. Пападакис искаше да настрои двигателя и да изкара купища мощност за своя проект Toyota Supra. Оказва се, че целта е 1000 к.с. от BMW B58, който заводски идва с 335 к.с. в Supra. Очевидно това е голям скок в мощността, така че модификациите трябва да са доста.

В това ново видео ще разберем какво направиха от Papadakis, за да изкарат 1000 к.с. от B58. Впечатляващото е, че блокът и коляновият вал остават абсолютно същите. Според тунерите, те изглеждат достатъчно здрави, за да се справят с напрежението без проблеми. Това е доста добро свидетелство за това колко силни са двигателите на BMW.

Въпреки това, не много други компоненти останаха. Поставени са нови бутала, клапани, нов всмукателен колектор, изпускателен колектор, нов турбокомпресор и два уейст гейта. След толкова много труд, всичко изглежда страхотно. Papadakis вършят чудесна работа по сглобяването на целия двигател, обяснявайки всичко и го правят приятно за гледане.

Двигателят на BMW B58 е много впечатляващ сам по себе си, но изглежда, че има огромен тунинг потенциал, което би трябвало да зарадва ентусиастите на Supra. Моделът събра огромна популярност с предните си две поколения и огромните количества конски сили, излезли от 1JZ и 2JZ. Но когато новата кола се появи с двигател на BMW, много от тях бяха притеснени. Този видеоклип трябва да ги успокои, защото изглежда, че и този агрегат е способен на чудеса.