Вижте всичко за малкия електромобил Volkswagen I.D. Neo

I.D. Neo

Германският гигант Volkswagen, в стремежа си да изчисти името си от дизеловия скандал, смята, че може да се справи там, където Tesla не успя. Той създаде малък електрически хечбек, наречен I.D. Neo (името трябва да бъде потвърдено). Видяхме концепцията, но как производствената версия ще се справи с Model 3 на Tesla? Нека погледнем отблизо.

В сравнение с концептуалния модел, дизайнът се отличава с по-зрял и все пак съвременен подход. Той не е толкова висок и дебел като Nissan Leaf, по-динамичен е от e-Golf и в същото време не буди двуполюсни мнения като BMW i3.

VW I.D. концепт

Моделът няма традиционна решетка, само тънка LED лента, която се простира между фаровете с място за зареждане. Долният отвор е вероятно само за охлаждане на батерията и естетични цели. Подобно на концепцията, купето е относително гладко и няма никакви ненужни елементи. Вместо това нещата са прости в името на аеродинамичната ефективност.

Едно от предимствата на новия електромобил на Volkswagen, базиран на MEB платформата, е в ефективната опаковка. При липса на двигател с вътрешно горене, дизайнерите имат много по-голяма свобода от гледна точка на увеличаване на пространството за пътници и багаж.

I.D. Neo

Изобилието от технологии ще развлича всички вътре, както ще се грижи за тяхната безопасност. Пример за това е комуникацията vehicle-to-vehicle (от превозно средство към превозно средство), която ще помогне на шофьорите при предстоящи опасности и информация за трафика. Други характеристики ще включват електрическата архитектура VW iOS с обновяване на приложенията, автономен круиз контрол, самостоятелно паркиране, дигитален дисплей и климатична, високоефективна природо съобразна система.

Бързо зареждане

Новият I.D. Neo ще има възможност за бързо зареждане при 125kW и ще отнема около 30 минути за достигане на 80%. С по-бавни темпове, моделът може да се зарежда у дома (при 2.3kW) от захранване с 230V или чрез „VW Wallbox“ при 11kW.

В бъдеще Volkswagen предвижда собствениците да използват мобилни бързозарядни станции. Те могат да бъдат създадени независимо от електрозахранването, когато е необходимо, като например около спортни центрове или бизнес сгради. С капацитет за съхранение до 360 kWh, те могат да зареждат едновременно четири електромобила, средно за около 17 минути.

Очаква се базовият вариант да се представя задоволително, като достига 0-100 км/ч. за по-малко от 8 секунди. Пробегът на този модел ще бъде около 330 км. По-мощните версии ще се присъединят към гамата на по-късна дата, използвайки по-големи литиево-йонни батерии. Очаква се, че пробегът на тези модели ще бъде около 550 км, според новите, по-строги стандарти на WLTP.

Изненадващо, задвижването ще отива към задните колела за по-добро управление, а трансмисията ще бъде монтирана отзад върху специална рамка.

I.D. Neo

Производство и алтернативи

Производството на модела ще се базира в съоръжение в Цвикау, Източна Германия. Този завод ще стане най-голямата фабрика за електромобили в Европа с целева годишна производителност до 330 000 автомобила. Ще се сглобява само един модел при стартирането на фабриката, като по-късно ще се появят варианти с дълъг пробег и по-голяма производителност.

Съперниците на I.D. Neo ще са Nissan Leaf, Tesla Model 3, BMW i3 и e-Golf. Ще видим как ще се развие пазарът с появата на новия модел и стартирането на продажбите в началото на 2020 г. Цената ще бъде около тази на дизеловия Golf.

Какво мислите за първия масов електромобил на Volkswagen? Споделете ни мнението си.