Видео: BMW E46 M3 GTR на „Ринга“

M3 GTR

Първото  BMW M3 CS вече ни носи носталгия. Но какво да кажем за останалите иконични M3 модели? Няма как да пропуснем BMW E46 M3 GTR.

Не ни разбирайте погрешно. CS версията на модела никак не е лоша, но GTR-ът просто има своето специално място някъде там при екзотичните автомобили. Дали защото търкаляхме тази красив машина в Need for Speed Most Wanted или заради агресивното си излъчване никой не знае.

На видеото по-долу ще видим легендата Ханс Йоахим Щук зад волана на BMW E46 M3 GTR по трасето на легендарната писта Nurburgring. Пилотът натиска машината до краен предел и усещането е просто невероятно. Всичко от звука на двигателя до пукнатината на предното стъкло си е на мястото.

Все пак ако не сте запознати с най-бруталното M3, нека кажем две думи. BMW M3 GTR е състезателна версия на E46 M3, подвизавала се в американските Льо Ман серии. За жалост промени в шампионата изхвърлят модела от надпреварите. Малък брой шосейни автомобили вече са били произведени през 2001 и началото на 2002 г., за да задоволят нуждите от хомологация.

M3 GTR

Всъщност бройките E46 M3 GTR може би са само три, завършени в сребърен металик. За жалост тази информация не е потвърдена. Вскяа от тях е преобразувано M3, но след цялата лудост цената му е била 250 000 евро. Вместо обичайния си 3.2-литров S54 6-цилиндров редови мотор, вътре е бил поставян V8-мак с алуминиев блок и глави. Четирите литра работен обем са произвеждали 380 к.с. при 7000 об/мин. и 390 Nm въртящ момент при 4500 об/мин.

6-степенната скоростна кутия, както и кормилната рейка, окачването и спирачките са взети директно от M3. Все пак амортисьорите са по-втвърдени на състезателната версия. Времето до 100 км/ч. се достига за 4.7 сек. Панелите отвън са изработени от карбон, а в интериора само таблото, уредите и воланът са останали от M3 версията. Всичко останало си е отишло за намаляне на теглото.