Видео: BMW 2002 tii 1973 г.

Сред ентусиастите на BMW, 2002 често се споменава като матриарха на марката.

Моделът нито е първото BMW, нито е първото с подобрено представяне, но в него откриваме специфичен дух. То е предшественикът на 3-та серия, която изстреля марката в космоса. Като част от новата гама автомобили, 2002 е повратен завой за бранда, а 2002tii бе най-добрият му вариант. Във видеото ще видим Рихард Щерн, създателят на „02 Forum“ и неговата любима машина.

Автомобилът на Щерн изглежда заводски на външен вид. Само че, той е получил доста подобрения с цел максимална наслада от шофирането. Двигателят е с разширен капацитет, подобрен колектор и олекотен маховик. Мощността достига 145 к.с., което за малкия и лек 2002 tii е забележително.

2002

В комбинация с мотора имаме и 5-степенна ръчна скоростна кутия от E21 BMW 323i. Тя е жизнено важна, за да можете да управлявате машината всеки ден. Допълнителната 5-та предавка е много полезна при шофиране на дълги разстояния или просто безцелно каране.

BMW-то на Щерн е със снишено окачване и джанти в стил ALPINA. Други компоненти с името ALPINA са ауспухът, който е доста буботещ и воланът, доста по-добре изглеждащ от стандартния.

BMW 2002 tii е емблематичен автомобил, дал началото на малките спортни и достъпни BMW-та. След този модел започва производството на 3-та серия, а от там вече всичко е история.

2002