Стефан Иванов, така се казва нашият сънародник, който се захваща с тежката задача да обрисува историята на Skoda. 12 години и повече от 2000 скици по-късно, Стефан се свърза с нас, за да ни разкаже за проекта си, който е абсолютен прецедент в историята.

Всъщност историята започва през далечната 2005-та година, точно на днешния ден. Ден, който завинаги ще остане запечатан в съзнанието на Стефан. Тогава той претърпява тежка катастрофа с мотоциклет, а последствията са – 14 дни в кома, множество фрактури на черепа, шийните и поясните прешлени. Не това обаче е фокусът, тъй че смятаме да не задълбаваме.

Около шест месеца след инцидента, Стефан поръчал на местен художник да изработи  картина на Skoda Roomster. По стечение на обстоятелствата изпълнението на поръчката не се случило, та той решил че нищо не му пречи да пробва собственоръчно. Е пробвал, при това повече от успешно, толкова успешно, че не спира да рисува картини на любимата марка и до днес. И не просто рисува, а разказва нейната история.

Както вече споменахме, Стефан е нарисувал над 2000 картини на Skoda от различни моменти, от историята на марката. Чак от времето, когато се е казвала Laurin & Klement, а за да стигне до края му предстои да създаде поне още толкова картини.  Всъщност, освен художник, Стефан е и страстен почитател на марката, и истински познайник на нейната история, и като такъв освен автомобили и камиони, той рисува всичко свързано с нея – самолети, локомотиви и дори оръдия. Да, историята на марката е толкова богата! Съвсем скоро той ще издаде и книга, в която освен неговите произведения ще можете и да научите множество любопитни факти, сред които рекорди, спортни постижения и иновации, дело на Лаурин и Клемент. Книгата ще бъде част от поредица, като първото издание ще носи името „Историята на Лаурин и Клемент в Рисунки“ – първото име на компанията, както отбелзяхме по-горе.

Ако искате да разгледате още от произведенията на Стефан Иванов, може да го направите на неговата Facebook страница – „Скиците на Стефан Иванов“

Очакванията са до края на годината да излезе и първата книга от поредицата. Ще ви държим в течение, тъй като освен нея, повярвайте ни, Стефан има още много какво да ни разкаже.