Бъдещето е във водорода, се опитват да ни убедят от BMW

От BMW казват, че очакват цената на автомобилите, задвижвани с водородна клетка, да падне през следващите 5 години. Нещо повече, тогава ще бъде възможно технологията да се конкурира с двигателите с вътрешно горене.

Информацията идва от вицепрезидента по водородните технологии в BMW, д-р Юрген Гулднер. Негово е твърдението, че след 5 години водородните коли ще се изравнят ценово с конвенционалните. Той добавя, че BMW се движи стриктно по плана си с тази технология и вече разработва 3-то поколение водородна клетка.

Това се случва в рамките на само 5 години. От 2015 г. насам, откакто германците обединиха сили с Toyota по въпроса, напредъкът е значителен. Целта на новото поколение е да съкрати разходите, за да направи технологията по-привлекателна. Главната цел е да се намали ползването на платина вътре в самата горивна клетка. Което, както знаем, си е доста скъп материал.

2022 г. ще е годината, в която BMW ще покажат първият си водороден модел – X5 FCEV. Базиран на луксозния SUV, концептът вече бе показан на изложението във Франкфурт. Прототипите вече могат да се похвалят с пробег между 400 и 500 км с едно зареждане. Целта обаче е, той да се увеличи над 550 км. Разбира се, след водородното X5 ще последват и X6, и X7 и вероятно още много от познатите ни модели.

След подобна информация, а и като се помисли логично, водородната технология ни се струва все по-привлекателна в сравнение с ползването на литието-йонни батерии. Вече не е тайна до какво замърсяване води добиването на металите, ползвани в тях, да се надяваме, че тази технология ще бъде по-чиста.