Бъдещата GT86 ще надмине Supra, според шеф в Toyota

GT86

Подробностите за второто поколение на Toyota GT86 са все още оскъдни. Добре че е главният инженер на Тецуя Тада, който ръководеше разработката както на модела, така и на A90 Supra. Той сподели, че компактният спортен автомобил от следващото поколение ще бъде още по-добър от оригинала.

Говорейки с Which Car в Австралия, Тада каза, че има нов екип за GT86, който разработва следващия модел и подчерта, че „трябва да направим нов 86, който да надмине Supra… ето това очаква клиентът.“

Тъй като е малко вероятно второто поколение 86 да надмине най-новата Supra по отношение на показателите, Тада-сан вероятно има предвид цялостното изживяване и усмивките на километър, които ще предоставя моделът.

Скорошен доклад от Japan’s Best Car показва, че Toyota и Subaru отново ще си сътрудничат за разработването на платформа със задно задвижване, която да бъде в основата на новите близнаци GT86/BRZ, тъй като нито архитектурата на Toyota TNGA, нито глобалната платформа на Subaru са подходящи за спортна кола. Твърди се също така, че моделите ще продължат да се задвижват от Subaru боксерен агрегат, но ще използват по-голям, 2,4-литров двигател, а не 2,0-литровия, намиращ се в сегашните модели.

Остава неясно дали този двигател ще бъде с турбо или атмосферен. Ако използва принудително пълнене, мощността вероятно ще достигне приблизително 260 к.с., докато 2,4-литров атмосферен агрегат може да достави около 220 к.с. Така или иначе, той трябва да се предлага както с 6-степенна ръчна скоростна кутия, така и с автоматик.