alpine a110

Колите произвеждани в България се броят буквално на пръсти. За щастие, обаче, едната от тях е Ranault Alpine A110 или по-познато като Булгаралпина (Булгаррено) и е модел оставил дълбока диря в автомобилния спорт

Автомобилът се произвежда от 1961 до 1977 година, а през 2016 бе представен прототипът Vision, който подсказа, че двуместното купе ще бъде възродено. Ето че снимките вече са налице, а дебютът на обновеното Alpine A110 ще бъде на автомобилното изложение в Женева другия месец.
renault-a110
Това, което можем да забележим на пръв поглед е, че дизайнът крещи с всичка сила „Вижте ме, приличам на татко!“. Капакът на багажника е ясно откроен от линията на покрива, фаровете отпред са 4 на брой и разстоянието между калникът и гумата е около половин пръст – истинско Булгаррено Алпина А110. Леката конструкция винаги е била основен акцент, когато говорим на тема спортни коли, а във въпросния модел интересното е, че кожените седалки тежат точно 13,1 кг всяка. Общата маса на колата се очаква да бъде под 1000 кг, което в комбинация с 1.8-литров двигател, генериращ 300 к.с. ще превърне Alpine A110 в пряк конкурент на Porsche 718 Cayman.

рено алпина
Аеродинамиката на модела дължи своите заслуги главно на равния под и сложния заден дифузьор, което позволява липсата на задно крило. По този начин дизайнерите успяват да запазят визията максимално оригинална и доближаваща се до тази на колата от шейсетте.

Спортното купе A110 ще излезе на пазара през следващата година на цена от 57 00 евро.