Не веднъж сме ви разказвали за интересни проекти на световни тунинг ателиета, като G-Power, Abu Dhabi Motors и редица други. Днес обаче е време да обърнем внимание на българското, а именно ZENDER Motorsport и по специално тяхното BMW M5 E60 с над 700к.с.

ZENDER Motorsport от години се занимават с моторен спорт. Особено известни са в Drag Racing средите. Като са многократни шампиони в бившия „клас А“, а вече и в „клас предно предаване“. Освен с пистови бегачки, момчетата могат да се похвалят и с това, че най-бързите M5-ци E60 по родните пътища са тяхно дело. Имат много проекти разбира се, но за тях друг път. Днес ще ви разкажем за една кола, която освен тяхно дело е и тяхна собственост. А именно най-бързото BMW M5 E60 в България.

Преди повече от 5 години в ръцете на ZENDER Motorsport се оказва едно BMW M5 E60, колата впоследствие става легендарна, но пътя е дълъг. При първоначално замерване на Dino стенд, автомобила изважда едва 440 к.с., или иначе казано с 67 к.с. по-малко от стандартното. Причина за по-ниската мощност се оказват, така наречените детски болести, от които страдат повечето M5-ци. Следва основен ребилд на мотора и редица доработки. Добавени са спортни разпределителни валове, преработен air intake, а главите са изцяло преправени. Освен това 5-литровият агрегат е допълнително сгъстен. Колата е настроена от водеща тунинг фирма на острова (Великобритания).

Разбира се, когато искате една кола да е наистина бърза и силна, работата ви не приключва само със засилването на агрегата. Изпускателната система е изградена изцяло от неръждаема стомана – T304. Цялата генерация е изцяло поръчкова, като части от нея са изработени в България. Тя включва нови headers-и на Supersprint, средни части, резонаторни гърнета и X pipe. Крайните гърнета пък са дело на световноизвестните Eisenmann (серия Race). Няма как да не вметнем, че и без това страхотния звук на BMW M5 E60 е станал още по-брутален, тъй че трудно бихте сбъркали, автомобила на Ивайло Бочев, популярен и с прозвището Zender-a с нечия друга M-ка.

ZENDER Motorsport са се погрижили и за стабилността на автомобила им. Монтирано е спортно окачване, благодарение на което M5-цата е с 30мм. по-ниска от стандартното. Предните спирачни дискове пък са 380мм, а задните с едва 10мм по-малки – 370мм. Спирачните апарати пък са боядисани в страхотен оранжев цвят, който едва ли ще видите на друга кола.

Ако си мислите, обаче че това е всичко, то сериозно се лъжете!

Както казахме, проекта се развива вече повече от 5 години. След всички тези доработки, това BMW M5 E60 е разполагало с цели 560 атмосферни конски сили. Въпреки че още тогава колата се превръща в най-бързата M5-ца по българските улици, тунерите явно смятат, че могат и още. Монтиран е Supercharger, който е изцяло преработен от ZENDER Motorsport. Задвижването на компресора е променено, като 6-каналният ремък е сменен с 8-канален, подменени са и всички задвижващи ролки. Повишено е и налягането. Какъв обаче е резултатът от цялата тази интервенция ? Ами…зашеметяващ, над 700 к.с., а предстои още доста работа по агрегата. Така че само въображението ни, може да подскаже, колко силна ще стане M5-цата.

Разбира се, освен „Performance“ доработки, ZENDER Motorsport са направили визията на тяхната M5-ца още по-впечатляваща. Предният капак е заменен с „custom“ такъв изработен изцяло от въглеродни влакна. Капакът на багажника, също е изграден от карбон, както и въздуховодите и огледалата. Въпреки че колата е произведена през 2006 година, тя по-нищо не се различава от „face-lift“, тъй като всички необходими части за това са заменени с чисто нови оригинални такива. С цел олекотяване, както и по-добра визия и сцепление, са монтирани 20 цолови джанти с по-голямо съдържание на магнезии на ATS Motorsport. Освен това M5-цата е обута и с по-широки задни гуми – 295/30/20.

Интериорът на това M5 E60 също е претърпял сериозни промени.

Множество елементи са заменени с такива от въглеродни влакна. Същото важи и за седалките, те освен че са карбонови, могат да се похвалят и с това, че са най-леките в света, дело са на Tillett. Воланът, таванът и колонките пък са поръчково изработени от висококачествена кожа и алкантара.

Няма нужда да хвалим, нито автомобила, нито ZENDER Motorsport, тъй като те са получили заслужено признание. Освен множеството спортни успехи, които има отбора, тяхната M5-ца също се радва на постижения. Колата е участвала два пъти на тунинг шоуто в България, като резултатите са две първи места. А колите загубили в пряк двубой срещу нея по улиците са многобройни. Автомобилът е наистина уникален, а като се има предвид, че тепърва ще се работи по него, то нещата стават безмерни.

Благодарим на приятелите ни от ZENDER Motorsport за съдействието и им пожелаваме много бъдещи успехи, тъй като такива проекти са истинска рядкост, а този автомобил е на изключително високо световно ниво.