безпилотен автобус

Самоуправляващият се автобус ще превозва пътници в линиите на Гринуич, Лондон.

Project Gateway е името на проекта, което е съкращение на Greenwich Automated Transport Enviroment и същевременно е част от глобалната идея за внедряване на интелигентен безпилотен транспорт в пешеходните части на града – UK Smart Mobility Living Lab.

Размерът на финансирането е в размер на 5,5 млн. паунда и идва главно от Министерството на транспорта и Министерството на икономиката и иновациите. Очаква се в близко бъдеще партньорски фирми да се включат в инвестирането с 2,5 млн паунда, като някои от имената на компаниите са Heathrow Enterprises, O2 и Royal Sun Alliance.

Безпилотните автобуси са осигурени от Westfield (известни с разработката на спортни автомобили Lotus) в сътрудничество с Oxbotica. Капсулите развиват максимална скорост от 15 км/ч и побират до 4 пътници. Нямат волан или други видими уреди за управление.

Създателите споделят, че основната цел на проекта е да се проучи по-задълбочено възможността за безпилотен транспорт в градски условия, като същевременно да се анализира и обществената реакция.
Gateway подчертават, че в безпилотния автобус винаги ще има един оператор, който да се намеси в случай на извънредна ситуация, това е по изискване на законодателството във връзка с изпитване на нови безпилотни технологии.