Светът на 3D принтирането продължава да расте и през последните няколко години започнахме да усещаме присъствието му в автомобилния свят.

Един от най-големите плюсове на 3D принтирането е, че това е технология, достъпна за всеки, стига да разполагате с пари за закупуване на 3D принтер. Един човек от Съединените щати е направил точно това, за да създаде реплика на Lamborghini Aventador в мащаб 1:1.

The Drive съобщава, че професорът по приложна физика в Държавния университет в Колорадо, Стърлинг Бакус е играл Forza Horizon 3 със своя син, когато им дошла идеята да създадат свой собствен Aventador. Бакус първоначално възнамерява да използва традиционни методи за изграждането. Все пак, мечтата за реплика на Lamborghini изисква определени усилия.

Но в крайна сметка той решава, че най-добрият начин да се направи копие на Aventador е да се използва 3D печат. Въоръжен с QIDI Xpro 3D принтер за 650 долара и два по-евтини модела, той започяа да отпечатва външните панели, разделени на малки секции. След това започва редене на пъзел, докато частите се залепват една за друга. Все пак, те не са от най-здравия материал, така че Бакус решава да ги обработи с въглеродни влакна за допълнителна здравина и издържливост.

Той успява да отпечата триизмерно по-голямата част от външните панели и детайли на автомобила, включително задните светлини, които изглеждат почти идентични с тези на истинския Aventador.

В репликата на Lamborghini не диша фабричния 6.5-литров атмосферен V12 двигател, а 5,7-литров GM LS1 от Chevrolet Corvette 2003. За увеличаване на мощността са монтирани два турбокомпресора.

Работата по репликата продължава. Не забравяйте да проверите канала в YouTube за допълнителна информация.