автономни

Автомобилите без шофьори са неизбажна част от картината на близкото бъдеще, но моторен спорт без пилоти меко казано губи смисъла си

Вече сме виждали разработки на Tesla, Volvo и Google за усъвършенстването на автономни коли до степен, че ролята на водача тотално да отпадне. Миналата седмица дори писахме за автономен дрон такси в Дубай, но ето че фантазията на инженерите стига още по-далеч. Roborace представи първото по рода си шоу с участието на два безпилотни автомобила, делящи една писта.
автономни коли
DevBot 1 и 2 успешно „завъртяха“ няколко обиколки по улиците на Буено Айрес, където се провеждат етапи на Формула Е, използвайки сложна система от сензори, за да се справят без каквато и да е човешка намеса. Демонстрацията се провежда непосредствено преди датата 27 февруари, когато моделите ще бъдат представени на конгреса Mobile World 2017 в Барселона.

Шампионатът Roborace се провежда паралелно със сериите на Формула Е, като отборите, които участват използват едни и същи машини, но сами разработват изкуствения интелект, който да ги управлява. Пистата също претърпява известни модификации, когато автономните болиди водят битка на нея, като електронни маяци и специална маркировка например.