Автономните системи трябва да се научат да разпознават намеренията на пешеходците

пешеходци

Съществуват толкова много променливи, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за пешеходци. Шофьорите знаят най-добре.

Ние напълно разбираме кога човек възнамерява да пресече улицата или просто стои без причина, знаем когато велосипедист се включи в движението и можем да преценим темпото на някой, който се приближава към кръстовище. Така можем да планираме своите действия, на база мигновено събраната информация.

Съвременната технология не разполага с такава интуиция и предвиждане на толкова променливи. „Не можете да спрете за всеки, който стои острани на пътя“, заяви шефът на Volvo R & D отдела Хенрик Грийн. „Но също трябва и да спрете в правилния момент, когато пешеходецът е на път да стъпи на улицата.“

По време на тазгодишното автомобилно изложение в Лос Анджелис, Volvo и Luminar демонстрираха напредналата си технология LiDAR, която може да разпознае човешки пози, включително отделни крайници, на разстояние до 250 метра.

Дори ако сензорите станат изключително добри при откриването на движение, това само по себе си може да не е достатъчно, за да даде точна прогноза за това, което може да се случи. Например, ако за три секунди се установи движение по посока на пресичане, най-доброто предсказване за бъдещо намерение може да не е точната траектория, а по-скоро лицето и дали то гледа или не на автомобила. Друг добър пример би бил, ако някой пешеходец гледа надолу към своя смартфон – това би означавало по-голяма вероятност за рисково поведение, съобщава Automotive News.

„Важното е да се разберат тези особености, а не просто да се гледа на движението“, казва Лесли Ноутбуум, съосновател и главен проектант в Humanising Autonomy във Великобритания.

Освен софтуерни инженери, Humanising Autonomy също така използва екип от поведенчески психолози, които обучават ж.п. системи за това как хората се държат, когато става въпрос за взаимодействие с трафика.

„Трябва да имате общи поведенчески модели, които са много подробни, а след това следващата стъпка е да ги направите по-локализирани“, добави Ноутбуум. „Имаме основа на общо поведение за конкретен град. Така можете да се свържете с конкретни местоположения и да определите как хората ще се държат.“

В крайна сметка, системите за самоуправление почти не могат да си позволят да предсказват поведението на хората неправилно. Както казва Пийт Рандър, президент на Argo AI: „Ако не предсказвате добре, имате две възможности и никоя от тях не е достатъчно добра. Ти или оставаш в безопасност и създаваш много по-предпазлив балон около теб. Или удряш спирачките.“