Автомобилите в Световния рали шампионат ще са хибриди от 2022 г.

рали шампионат

FIA обяви, че Световният рали шампионат ще премине към хибридни рали автомобили от сезон 2022.

Новите автомобили ще споделят общ хибриден агрегат, но се очаква екипите да получат повече техническа свобода през 2025 г. Освен това, правилата постановяват, че рали автомобилите ще могат да работят на чиста електроенергия по време на транзитни етапи през градове, докато хибридният двигател ще осигури по-висока на електрическата мощност на специални етапи.

Много други нови регламенти скоро ще влязат в сила във WRC. Например, развитието на гумите ще бъде замразено от 2021 до 2024 г. в опит да се намалят разходите и да се предотврати война между производителите.

Освен това, правилата за 2022 ще изискват от конкурентите да използват или производствено купе, или да се състезават в превозни средства с тръбно шаси с външни панели, намиращи се в стандартно произведен модел.

„Ще има и опция за „мащабиране“ на купето в рамките на предписани граници, за да се позволи на по-големите коли да се съобразят с размерите“, добави FIA.

Не е изненада да чуем, че Световният рали шампионат ще стане хибриден, особено след като Formula 1 използва хибридни агрегати от сезон 2014. По-рано тази година Citroen обяви, че е малко вероятно да остане във WRC след 2020 г., ако правилата на спорта не въведат някаква форма на електрификация в надпреварата.