газов инжекцион

Автомобилите с газов инжекцион напоследък са атрактивна опция за редица водачи на пътя. Те са икономични, безопасни, обслужват се сравнително бързо и лесно и новите модели са изключително рентабилни, като база – цена и качество, което получаваме. Кои обаче са основните им предимства, които могат да ни накарат да си закупим един такъв автомобил? Нека видим в следващите редове!

    • Едно от най-големите предимства на газовия инжекцион си остава ниската цена на газта спрямо бензина и дизела. Газовото гориво се състой основно от смес на пропан и бутан, която при по-висока температура се втечнява и впръсква в дюзите на двигателя. Освен евтино, зареждането с газ е и много лесно достъпно!
    • Автомобилите с газов инжекцион са по-ефективни и безопасни на пътя от тези с обикновени АГУ уредби! Често пъти газовия инжекцион може да бъде фабрично монтиран при по-новите модели автомобили или допълнително, при по-старите съвместими за това коли. Монтажа на една такава уредба е сравнително малка инвестиция с дълготрайни ползи. Новите автомобили с фабрични газови уредби също са доста по-достъпни в сравнение с дизеловите и бензинови такива. Относно безопасност и ефективност, газовия инжекцион не отмива масления филтър на цилиндрите в двигателя, не намалява рязко мощността на автомобила, не разрежда маслото в картера, а напротив увеличава продуктивността на двигателя, защото постъпва в него под газообразна форма.
      газова уредба
    • Газовите инжекциони значително в по-голяма степен щадят околната среда и не я замърсяват с изгорели газове в степента, в която го правят дизеловите и бензинови двигатели. В газовото гориво и метана няма съдържание на серни и оловни примеси, така катализатора на автомобила се запазва здрав по-дълго. Октановото число на горивната смес в инжекционните газови уредби е доста високо. Това предпазва двигателя на колата от вредни детонации.




  • Автомобилите с газов инжекцион изгарят горивната смес почти напълно, като същевременно го правят по-бавно. Новите автомобили с газов инжекцион са оборудвани с компютърни софтуери. Те много точно дозират впръскването на горивна смес и регулират работата на двигателя, така че максимално ефективно да се усвоява изгореното! Освен това по-бавното изгаряне не натоварва допълнително буталата и коляновия вал, така че динамиката на автомобила се запазва до голяма степен.

Предимствата на един газов инжекцион са доста повече от недостатъците му, така че си заслужава напълно инвестирането в него, въпреки все още големите предразсъдъци, които имаме към газта, като гориво въобще!