peugeot 301

„Взимаш го с пълен резервоар – връщаш го с празен“ – това условие ми беше дадено от Peugeot секунди преди да получа ключовете за новия седан на марката 301.

Редно е да започна статията с подробности около историята на модела, но такава почти липсва. 301 е лансиран през 2012 г. и това е едва първото му обновяване. Трябва да отбележим, че за тези 4 (почти 5) години френската компания е продала над 360 000 бройки от Peugeot 301. Основните качества на автомобила, които допринасят за успеха му на пазара са размера на багажника и купето – най-големите в сегмента, динамичното управление и актуалния дизайн. И цената може би също е доста определящ фактор. 27 113 лв с ДДС струва топ версията ALLURE, която попадна в ръцете на Nastarta.com. За базовия модел с 1.2 литров бензинов мотор и 82 к.с. ще трябва да заплатите 21 053 лв.

peugeot 301

ЕКСТЕРИОР

И така, запознанството ми с автомобила започна с няколко минутна разходка около него. Екземплярът, който получих беше изпипан в сив цвят Gris Shark и поставен върху 15-инчовите джанти Harvey. Имате възможност да избирте между още няколко модела джанти и разцветки: син, бял, черен, бежов и няколко нюанса сиво (не са 50:).

Още при първия визуален контакт в предницата на новото 301 се забелязват съществени разлики с тази на предшественика. Облите добродушни форми остават в миналото и дават път на новата по-агресивна визия и заострени линии, които споменахме и в статията за новото Peugeot 308. Емблематичното лъвче е заело мястото си в средата на радиаторната решетка, която пък е станала малко по-компактна и вече не загражда регистрационната табела. В горната и линия пък е изписано името на фирмата.

новото peugeot

Долната част на предната броня също е актуализирана и в двата си края приютява LED дневни светлини плюс чифт фарове за мъгла. И двете са включени като стандартно оборудване при всички версии на модела (Active, Accesse, Allure).

Погледнато отзад новото Peugeot 301 почти не се различава от предишния модел. Дизайнерите са си поиграли единствено със задните светлини, чиито стопове светят в три линии, създаващи асоциациия за следи от нокти.
Като цяло габаритите на колата са непроменени. Височинта остава 1466 мм, широчината 1748 мм, а благодарение на обновената предница дължината е пораснала с 3 мм до 4445 мм.
peugeot 301


САЛОНЪТ
е учудващо просторен. Вратите се отварят широко, осигурявайки ви лесен вход до удобната седалка, в тестовото ни Peugeot тя беше от текстил, но пък се оказа много удобна, като дори след 400 километрово шофиране не се налага да се оплаквате от болки в кръста. Таблото на новото 301 е почти изцяло пластмасово, но преди да възкликнете с клишето „едно време какви коли правили“ нека да обърнем внимание на това, че колата струва съвсем малко повече от чисто нова Lada. И да, лостът на 5-степенната скоростна кутия също е пластмасов, както и вратите, средната конзола, дори сенниците. Но за сметка на това изработката изглежда сигурна, а най-важното е че всичко е на удобно място… на една ръка разтояние.

новото peugeot 301

Единствената критика, която дори си записах докато минавах през неравен градски участък, опитвайки се да сваля шофьорския прозорец, е разположението на бутоните за ел. стъклата. Налага се да се протегнете с леко навеждане до зоната пред скоростния лост, след което да се концентрирате максимално в натискането, тъй като всяко преминаване през неравност ще затрудни уцелването на бутона. Ако желаете да вдигате/сваляте предните два прозореца едновременно, трябва да свиете дясната си ръка в стил Heavy Metal и да използвате показалец и кутре.

peugeot 301

Но нека да оставим темата с бутоните и да кажем няколко думи за новия 7-инчов тъчскрийн, който за щастие беше наличен в тестовия автомобил. Той се използва за множество функции, но най-готиното е, че има опция Mirror Screen т.е. можете да свържете смартфона си чрез блутут или USB с колата и да ползвате функциите му чрез монитора на таблото.




Музиката можете да я пуснете от самия телефон или директно от флашка, като и в двата случая навигирането из папките се случва доста лесно и удобно. Има дори управление от волана.

Срещу доплащане получавате датчици за паркиране и камера за заден ход , която за мое учудване работи доста добре и на тъмно. Нейният образ се появява сам на екрана когато включите задна предавка.

ДИНАМИКА И ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ

С началото на уикенда започнах да мисля какви дестинации посещават в свободното си време хората със среден клас седани, а не след дълго вече пътувах из красивите родопски местности и язовири.

новото peugeot 301

Досега умишлено не споменах с какъв двигател беше екипирано моето Peugeot 301, за да не провокирам у вас желанието да натиснете червения Х в горния десен ъгъл. Почувствах се леко разочарован, когато от дилърството ми съобщиха, че моделът, с който ще разполагам през уикенда е дизелов 1.6 литров HDI мотор. 100-те к.с. ми се сториха напълно недостатъчни да носят 1090 килограмовия седан, но тези предположения се изпариха в момента, в който напуснах паркинга на шоурума. Малката турбина осигурява наистина висока мощност в ниския диапазон на оборотите, което се оказа много удобно в слалома през градската джунгла.

Същевременно разходът е толкова нисък, че започнах да изпитвам притеснения дали ще се справя с пълния резервоар, както обещах на хората от дилърството. По каталог смесения разход на гориво е 3.9 л/100 км, а количеството вредни емисии е рекордно малко 101 г/км CO2.

peugeot 301

Няма как да не обърна значителна доза внимание на въпроса за ОКАЧВАНЕТО И ПОВЕДЕНИЕТО НА ПЪТЯ – твърдо, но не прекалено.
Ако трябва да опиша с едно изречение возията на новото Peugeot 301 бих казал, че „още една доза твърдост и щеше да е прекалено“. Но не е. Колата е доста комфортна дори и при пътни условия характерни за нашата страна, дългото междуосие от 2652 мм е един от основните виновници за това явление. Воланът е с електрически усилвател и се чувства невероятно лек в града, но същевременно достатъчно стабилен на магистрала.

Връщайки се на темата за планинският тест драйв по криволичещите пътища трябва да отбележа, че малкият HDI турбо двигател в комбинация със стегнатото окачване могат да пробудят рали пилота спящ във вас. Разбира се колата е проектирана за разумно шофиране и при такова тя се оказва един чудесен удобен и икономичен седан от средния клас.

peugeot 301

За сумата от 27 113 лева (ALLURE) новото Peugeot 301 ви дава свръхмодерен дизайн с най-новите щрихи на марката, практичност с рекордно голям багажник (640 л. мин. обем), комфорт, мощност и динамика. Относно разхода – помните ли задачата дадена ми от шоурума да изхабя резервоара?
Не успях! Въпреки, че изминах над 700 км от 8 деления на индикатора останаха да светят 2.